Medaile na olympiádě přinášela dřina, talent a houževnatost. Je tomu tak i ve firmách?

V konkurenčním světě byznysu se často setkáváme s přesvědčením, že ti nejlepší hráči mají nejen nejlepší talenty, ale také kladou největší důraz na výkon. Toto tvrzení dává na první pohled smysl, znamená to ale, že bez těch nejlepších lidí nemůže firma se skvělým produktem prorazit? A nebo že i ti nejnadanější lidé by bez neustálého tlaku ze shora nepodávali takové výsledky?

Mnohé úspěšné společnosti, jako je Apple, Amazon nebo Google, jsou často zmiňovány jako příklady firem, které dosahují špičkových výsledků díky tomu, že zaměstnávají ty nejlepší a nejnadanější pracovníky. Jejich zaměstnanci pracují dlouhé hodiny s vysokou intenzitou a pod neustálým tlakem na dosažení cílů, což přináší excelentní výsledky. Takový přístup je s oblibou prezentován jako ideální a funkční recept na úspěch.

Paralela se sportem: Jak se stát šampionem

V kontextu nedávných Olympijských her 2024 si dovolíme jednu sportovní analogii vztahu mezi talentem, dřinou a tlakem na výkon. Olympijští vítězové jsou příkladem toho, že pro dosažení úspěchu je nezbytná kombinace talentu, tvrdé práce a maximálního odhodlání. Bez jednoho z těchto prvků je šance na úspěch prakticky nulová.

Nicméně i ve světě sportu se stále častěji mluví o rizicích spojených s nadměrným tlakem a vyčerpáním. Vrcholové sportovce, kteří podřídí celý svůj život tréninku, může často potkat fyzické zranění nebo psychické problémy. A stejně tak firmy, které tlačí své zaměstnance za hranici jejich možností, mohou čelit syndromu vyhoření, ztrátě klíčových talentů a logicky i vysoké fluktuaci. Proto se dnes čím dál více setkáváme s tím, že jak trenéři, tak manažeři, začínají klást důraz především na dlouhodobou udržitelnost výkonnosti.

Lze mít výkon bez vyčerpání?

A nyní se dostáváme k otázce, která je klíčová pro každého majitele firmy či personalistu: Je opravdu nutné mít ve firmě jen ty nejlepší a nejnadanější lidi, kteří pracují pod neustálým tlakem, aby byla firma excelentní? Nebo lze dosáhnout vrcholových výsledků i s týmem, který je "pouze" nadprůměrný, ale který pracuje efektivně, s rozmyslem a v prostředí, které podporuje udržitelnost a rozvoj?

Je možné, že klíčem k dlouhodobému úspěchu není pouze to, mít ty nejlepší lidi, ale také vytvořit prostředí, ve kterém mohou pracovat na svém maximu, aniž by museli obětovat svůj osobní život nebo zdraví. A příklady najdeme. Tak třeba švédský nábytkářský gigant IKEA je známý pro svůj důraz na work-life balance a odpočinek zaměstnanců, stejnou měrou od nich ale očekává vysoké výkony. Obdobně funguje také japonská Toyota, která v rámci systému "Kaizen" investuje především do zlepšování firemních procesů, aby nemusel být vyvíjen takový tlak na jednotlivce.

A teď nás zajímá, jak to vnímáte vy. Jaké jsou vaše zkušenosti s vedením týmu a jaký přístup se vám osvědčil? Podělte se s námi o vaše zkušenosti.